Droogijs is bevroren (koolstofdioxide) CO₂. Het heeft een groot koelvermogen en de handige eigenschap dat het niet smelt, maar meteen in gas overgaat. Er blijft dus geen smeltwater over zoals bij normaal ijs. In dit artikel van Ice Masters leest u meer over de eigenschappen en de meest gebruikte toepassingen droogijs.
Hoe koud is droogijs?
Droogijs is koud, heel erg koud, maar liefst -79 graden Celsius. Om u een idee te geven, dit is drie keer kouder dan waterijs! Zoals eerder vermeld bestaat droogijs niet uit water, maar uit koolstofdioxide. Zodra de temperatuur onder de -79 °C komt verdampt het en neemt het warmte op. Hierdoor heeft droogijs een groot koelvermogen.
Hoe maak je droogijs?
Droogijs wordt gemaakt door vloeibare stikstofoxide (een gas) onder hoge druk samen te persen tot een vaste vorm (droogijs). Dit gebeurt in een tank waarin vloeibaar CO₂ onder invloed van de druk uitzet tot sneeuw. Deze sneeuw wordt vervolgens samengeperst en geëxtrudeerd (met druk door een vorm geperst). Het resultaat is droogijs in de vorm van de extruderplaat waar hij doorheen geperst is. Op deze manier kunnen droogijsproducenten pellets en nuggets maken in verschillende vormen en afmetingen.
Droogijs wordt in verschillende vormen gemaakt
Wat het juiste pelletformaat voor droogijs is, hangt af van de toepassing. Zo zijn pellets die voor droogijsreinigen worden gebruikt slechts een paar millimeter dik – omdat ze bij contact met het oppervlak moeten verdampen. Pellets voor koelen en catering zijn daarom juist een stuk dikker (duimdik), omdat deze langer mee moeten gaan.
Hoe kan ik droogijs toepassen?
De lage temperatuur, een groot koelvermogen én het feit dat het geen smeltwater achterlaat, maakt droogijs breed inzetbaar. Enkele veel gebruikte toepassingen zijn:
- Invriezen: met een temperatuur van -79 °C kunt u zeer snel dingen invriezen.
- Koelmiddel: met droogijs kunt u zonder koelinstallatie zaken als voeding, medicijnen en vaccins op temperatuur houden voor opslag en transport.
- Spectaculaire rookeffecten creëren: met droogijs kan een mysterieuze nevel worden gemaakt die het goed doet op evenementen, feestjes, in het theater en in de horeca voor o.a. cocktails en desserts.
- Droogijs stralen: bij deze reinigingstechniek worden droogijs pellets gebruikt om vuil te bevriezen, waarna het loslaat.
- Koudkrimpen van metaal: kou laat metaal krimpen. Door een onderdeel met droogijs te koelen kan een onderdeel makkelijk in het andere worden gemonteerd.
Tevreden klanten vertellen
Meer weten over droogijs?
Wilt u meer weten over droogijs? Of droogijs bestellen? Neem dan contact op met Ice Masters voor de hoogste en meest zuivere kwaliteit tegen de laagste prijs! Bel of whatsapp ons op +31(0)657061441. Of laat een bericht achter via de mail info@icemasters.nl of ons contactformulier. Wij nemen snel contact met u op.